Cara Buat Ikan Percik
Buat Ayam Masak Percik Guna Double Pan HappyCall. Cara Buat Ikan Golek Terengganu.
Koleksi Resepi Simple Ikan Kembung Percik Simple Bahan Bahan 1 Ekor Ikan Kembung Saiz Besar 1 Biji Kelapa Ambil Santannya 5 Tangkai Cili Kering 5 Labu Bawang Merah
Kadangkala memilih menu masakan ikan menyebabkan anda menjadi buntu.
. Kali ini kami kongsikan pula resepi ikan selar percik cara Kelantan iaitu kuah merahnya. Kali ni kami nak kongsikan kepada anda Cara untuk membuat Ikan Bakar Percik yang akan membangkitkan selera anda. Cikgu belajar masa balik kampung dua tahun lepas.
Percik ni mesti ada rasa manis sedikit barulah ada kick. Buat 4x salutan baru percik lagi bertambah sedap. Sebab beli kerana isteri mahu memanggang ayam dan membakar ikan selepas beliau habis berpantang katanya.
Salut kuah percik pada ikan atau ayam dan bakar. Kuah percik ni dapat untuk 5 ekor ikan 1 ekor setengah ayàm saiz 2kg. Bakar ikan atau ayam sampai masak.
Masak sampai mendidih dan pekat. Bakar ikan atau ayam sampai masak. Ada juga yang buat resepi ikan selar masam pedas.
Menu berasaskan ikan memerlukan variasi dan perlu menambat selera kerana kebanyakkan menu lauk ikan kurang mendapat sambutan berbanding dengan menu ayam dan daging. Kata mereka rasanya sama dengan resepi asli. Mungkin disebabkan ketika membakar perlu digolek atau balik-balikkan atas api menyebabkan ia.
Saya belikan kerana bersetuju dengan idea tersebut dan lagi pula kami memang tiada alat pembakar di rumah. Cara untuk membuat Ikan Bakar Percik yang akan membangkitkan selera anda. Ada kawan FB yang dah cuba pun gembira sekali.
Sendukkan kuah percik dan lalukan pada badan ikan depan belakang. Mula-mula bakar ikan yang dah diperap tadi atas bara api. Antara ikan yang sering menjadi pilihan.
Resipinya mudah dan bahan-bahannya guna sukatan agak-agak sahaja. Salut kuah percik pada ikan atau ayam dan bakar. Sebab saya menuntut resepi ni bersila betul-betul depan mak.
Teringat masa Tun Dr Mahathir melawat ke kampung Badak sekitar tahun 1978 di mana orang orang kampung membuat pulut semangat diringi perarakan bunga manggar. Memang sedap kalau guna ikan selar dan terutama yang saiznya antara 220-270 gram setiap ekor. Biarkan lembab-lembab sikit supaya juicy.
Resepi yang sememangnya turun temurun dari emak. Nak makan begitu sahaja pun boleh. Cara buat ikan percik mudah kebanyakannya hampir sama cuma rasanya pasti berbeza dan ikan pula banyak jenis yang boleh dibuat menggunakan resepi ikan percik paling sedap yang dikongsikan ini.
Mudah Dan Super Sedap. Cara buat ikan percik. Kalau ada pun rasanya memang tidak kena.
Selalu bakar ikan biasa je kan hari ini jom buat ikan percik. Sudah siap makan dengan nasi panas. Sempena bulan Ramadhan ini saya ingin kongsikan resepi Ikan Percik yang memang sangat terkenal di bazar bazar Ramadhan.
Bakar tak perlu sampai ikan garing atau kering. Lauk percik Kelantan juga menpunyai beberapa versi. Resepi ikan kembung percik adalah antara satu hidangan yang mampu membuka selera kitaIanya juga merupakan hidangan yang menarik untuk dijadikan menu berbuka puasa.
Sedapnya kalau dapat makan ikan kembung panggang yang dibubuh kuah percik. Masakan percik ini juga merupakan sejenis masakan pantai timur Malaysia iaitu kelantan terengganu dan juga pahang. Cikgu buat ikan percik tu betul-betul duduk bersila berguru depan mak.
Buat 4 kali salutan baru percik lagi bertambah sedap. Tetapi memang susah untuk mendapat ikan percik merah original dari Kelantan walaupun yang berniaganya adalah orang Kelantan. Dari proses perap ikan buat kuah sehinggalah siap sepenuhnya.
Kemudian lapikkan pinggan dibawahnya. Biasa dengar masakan ayam je ada ayam golek. Lepas tu angkat sekejap pemanggang ikan tadi.
Bagaimanakah cara untuk membuat ikan percik ala Kelantan yang mudah dan sedap. Lagi lama diperap lagi sedap. Ikan golek pun ada juga rupanya.
Cara nak buat mudah sangat. Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Kuah percik ni dapat untuk 5 ekor ikan 1 ekor setengah ayàm size 2kg.
Bagi yang tidak tahu untuk buat kuah percik apa kata cuba resipi dan cara buat yang dikongsikan oleh Azira Mamat ini. Nanti bolehlah anda cuba guna ikan selar ni. Mudah Dan Super Sedap.
Tak lah goreng tiga rasa singgang gulai ikan selar atau bakar kosong. Selain nasi putih dan nasi kerabu ayam percik sedap juga dimakan bersama sama dengan pulut kuning. Celup ayam di dalam.
Tak ada rahsia yang disembunyikan. Beberapa minggu lepas saya telah membeli double pan jenama HappyCall. Resepi ikan percik ni paling saya sayang selain resepi daging kerutup dan gulai ikan ayo yang saya dah kongsi sebelum ni.
Perap ayam yang sudah dibersihkan dengan bahan kisar halus selama minimum 1 jam setengah. Cara penyediaan resepi ikan kembung percik juga sangatlah mudah. Di Terengganu ikan percik sebegini ada yang panggil dengan kan golek.
Masukkan santan pekat dan masukkan bahan perasa.
Rahsia Resipi Ikan Percik Hampir 33 Tahun Kena Cuba Kesedapannya
Resepi Ikan Percik Yang Sedap Menjilat Jari Bidadari My
Rahsia Resipi Ikan Percik Hampir 33 Tahun Kena Cuba Kesedapannya
Comments
Post a Comment